Fekete Kandalló
Fekete Kandalló
Fekete Kandalló

Fekete Dániel
Cserépkályha és kandalló építő mester

Minőségi kandallók és cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. A hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlatban jól bevált hazai gyártású öntvény vagy samott bélésű, illetve kiemelkedő minőségű, esztétikus francia öntöttvas tűztérbetéteket használok munkám során, így lehet a kandallók hatásfokát a maximumon kihasználni. A tűztérbetét a kandalló lelke, nélküle csak egy szép darab, ami nem a rendeltetését hivatott ellátni.

Így a hatásfoka akár a 80 % -ot is eléri, amivel egy 370 köbméteres helységet is fel lehet fűteni kevés tűzifa felhasználásával. A kandallók külső megjelenése is fontos számomra, ezért minőségi burkolóanyagokat használok, ami lehet márvány, mészkő, dísztégla, kályhacsempe, díszkő vagy amit megálmodott a kedves megrendelő. Keressen fel és találjuk ki együtt, milyen kandalló illik Önhöz a legjobban!

Fekete Kandalló

Termékek

Kandalló építés, Cserépkályha építés, kerti konyha építés az egész országban. Több tízéves szakmai múlttal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy professzionális kiszolgálást tudunk nyújtani!
+36 70 263 33 94

Hogyan jutottunk el az első tűzcsiholástól a kandallókhoz? Milyen kezdeti megoldások, köztes variációk, változatok vezettek ahhoz, hogy ma olyan kandalló előtt ülhessünk, amit igazán szeretünk?

Hogyan kezdődött?

A kandallók kialakulásának kezdete az őskorra tehető. Az ősember barlangja vagy kunyhója közepén rakott tüzet, tűzhelyet hozott létre, amely mellett - kezdetleges kandallóként, kályhaként használva azt - melegedett és sütött. Ásatások eredményei tesznek ismertté egy ilyen módszert, miszerint a barlanglakó körülbelül 40 cm mély gödröt ásott, kövekkel rakta ki, a kunyhó tetején pedig nyílást hagyott, a keletkező füst távozásához.

Az ókori görögök a padlófűtést részesítették előnyben, szenes rendszerrel melegített csövek fűtötték a padlót. A római korban jelentős fejlődés figyelhető meg, egészen komplex fűtőrendszerek kerültek kiépítésre: megjelent a focus, a családi központi tűzhely, és a hypocaustum, amely a pincében fűtött kemencék hőjét kéményeken keresztül a központi fűtőhelyiségbe terelte, és az e helyiség fölötti szobákat fűtötte.

Valódi kandallók

A mai, valódi értelemben vett kandallók Nyugat-Európában jelentek meg a 13-14. századi kastélyokban. Az ilyen terekbe épített nyitott kandallók inkább presztízs értékkel rendelkeztek, mivel kedvezőtlen kialakításukból adódóan minimális hőt adtak le a nagy termekben.

Elterjedés

A középkorban a kandallók nagy formaválasztékban terjedtek el Nyugat-Európában, míg keleten inkább a nagyobb hatásfokkal üzemelő cserépkályhák váltak ismertebbé. A huszadik század végére a kandalló kultúrája igazán nagy népszerűségre tett szert. Az 1970-es évektől kezdték gyártani Franciaországban a zárt öntvény kandalló tűztereket, amelyek a mai napig a legismertebb formáját képezik a kandallóbetéteknek.