Fekete Kandalló
Fekete Kandalló
Fekete Kandalló

Fekete Dániel
Cserépkályha és kandalló építő mester

Minőségi kandallók és cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. A hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlatban jól bevált hazai gyártású öntvény vagy samott bélésű, illetve kiemelkedő minőségű, esztétikus francia öntöttvas tűztérbetéteket használok munkám során, így lehet a kandallók hatásfokát a maximumon kihasználni. A tűztérbetét a kandalló lelke, nélküle csak egy szép darab, ami nem a rendeltetését hivatott ellátni.

Így a hatásfoka akár a 80 % -ot is eléri, amivel egy 370 köbméteres helységet is fel lehet fűteni kevés tűzifa felhasználásával. A kandallók külső megjelenése is fontos számomra, ezért minőségi burkolóanyagokat használok, ami lehet márvány, mészkő, dísztégla, kályhacsempe, díszkő vagy amit megálmodott a kedves megrendelő. Keressen fel és találjuk ki együtt, milyen kandalló illik Önhöz a legjobban!

Fekete Kandalló

Termékek

Kandalló építés, Cserépkályha építés, kerti konyha építés az egész országban. Több tízéves szakmai múlttal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy professzionális kiszolgálást tudunk nyújtani!
+36 70 263 33 94

A búbos kemence nem csupán egy megbízható eszköz, hanem az otthon melegét sugárzó, közösségteremtő, esztétikus műtárgy, mely gazdája büszkesége, a ház és a környezet dísze.

Története- az „otthon melegét” jelképezi

Magyarországon az 1800-as évekre vezethető vissza a búbos kemence eredete, mely meghatározta a paraszti élet mindennapjait. Nem csak fűtésre, sütésre és főzésre szolgált a búbos kemence, hanem ténylegesen a ház középpontja volt, ami mellett szívesen elüldögélt a család minden tagja.

Búbos kemencékről általánosságban

A búbos kemencék építése az évszázados magyar alföldi búbos kemenceépítés hagyományain alapulnak. A kemencék építéséhez egyedileg válogatott, kiváló minőségű, magyar alföldi hódfarkú agyagcserép és samott tégla szolgál alapanyagul. Egyedülálló kialakításuknak köszönhetően minden kemence többfunkciós, így a kemencetérben sütésre, a torokrészben grillezésre és bogrács felállítására van lehetőség.

Hogyan zajlik a kemenceépítés?

A kemenceépítés egy előre elkészített kemencetervrajz alapján kezdődik, illetve zajlik le.
1. Alap kiásása
A kemence súlya hatalmas, nem ritka, hogy eléri vagy meghaladja az 7 tonnát is. Ilyen nagy súly biztonságos megtartásához megfelelő vastagságú vasbeton alapot kell készíteni.
2. Alapanyagok beszerzése, a szerkezeti elemek legyártása
Ez a munkafolyamat saját műhelyünkben történik, nem koszolunk, és nem okozunk rendetlenséget vagy zavart a kertjében. 
3. Anyag megmozgatása
Egy kemence építés során 6 – 7 tonna anyagot is meg kell mozgatni. Hogy idejével takarékoskodjunk, géptalicskával egy menetben akár 400 kilónyi anyagot is el tudunk szállítani.
4. Kemence építése 
Az elkészült elemekből a helyszínen akár 8-10 nap leforgása alatt felépítjük a kemencét, ha szükséges a hozzá tartozó tetőszerkezetet, illetve a kiülőt és a pavilont is. Nem kell Önnek a kemenceépítés miatt több héten át otthon tartózkodnia. 
5. Rendrakás
A kemence átadása előtti napon a kemence építés során felhalmozódott szemetet, törmeléket illetve felesleges hulladék anyagot elszállítjuk.
6. Átadás
Az átadás napjától a kemence kertjének olyan hangulatos része lett, mely alkalmas lesz gyönyörű családi és baráti összejövetelekre.
Búbos kemence a modern lakásokban
A megfelelően épített búbos kemence fala jelentős hőtároló felület, mely jó hatásfokkal hasznosítja a tüzelőanyagot. A hőt sugárzással adja át, a levegő így nem áramlik.

Előnye:

- nem keveri fel a port,
- a helység kevésbé szárad ki,
- nincs huzatérzet, 
- rendkívül kedvező porallergiában szenvedőknek.
A búbos kemence felületének hőmérséklete viszonylag kicsi, ezért nem perzselődnek a levegőben lebegő porrészecskék, nem alakul ki rossz levegő, kellemetlen szag.
A teljesen kihűlt búbos kemence felfűtése viszonylag sok időt, körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, ezért érdemes kis tűzzel fűteni és ajánlott folyamatos odafigyelni a tűzre és fűtésre.
A búbos kemencével történő fűtés környezetkímélő, takarékos, a fűtési elve pedig sugárzó hőcserélő.