Fekete Kandalló
Fekete Kandalló
Fekete Kandalló

Fekete Dániel
Cserépkályha és kandalló építő mester

Minőségi kandallók és cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. A hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlatban jól bevált hazai gyártású öntvény vagy samott bélésű, illetve kiemelkedő minőségű, esztétikus francia öntöttvas tűztérbetéteket használok munkám során, így lehet a kandallók hatásfokát a maximumon kihasználni. A tűztérbetét a kandalló lelke, nélküle csak egy szép darab, ami nem a rendeltetését hivatott ellátni.

Így a hatásfoka akár a 80 % -ot is eléri, amivel egy 370 köbméteres helységet is fel lehet fűteni kevés tűzifa felhasználásával. A kandallók külső megjelenése is fontos számomra, ezért minőségi burkolóanyagokat használok, ami lehet márvány, mészkő, dísztégla, kályhacsempe, díszkő vagy amit megálmodott a kedves megrendelő. Keressen fel és találjuk ki együtt, milyen kandalló illik Önhöz a legjobban!

Fekete Kandalló

Termékek

Kandalló építés, Cserépkályha építés, kerti konyha építés az egész országban. Több tízéves szakmai múlttal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy professzionális kiszolgálást tudunk nyújtani!
+36 70 263 33 94

A bioetanol kandallók nemcsak látványukban helyettesítik a hagyományos változatokat, hanem hőleadó képességükben is. De mik is azok a biokandallók, hogyan működnek, mekkora hőt termelnek és valóban biztonságosak, ahogy azt állítják? Ezekre a kérdésekre adunk választ a továbbiakban.

A Bioetanol kandallókról 

Évről évre egyre felkapottabb belsőépítészeti megoldásnak számítanak a bio- vagy más néven bioetanol kandallók, melyek közül kereskedelmi forgalomban vannak falra szerelhető, falba építhető, szabadon álló és kis méretű asztali változatok is. Egyértelműen azt mondhatjuk, hogy a 21. század belsőépítészet egyik legnépszerűbb elemét jelentik a kandallók.

Az etanol kandalló előnyei

Egyszerű
A legfőbb előnyük, hogy nem igényelnek kéménycsatlakozást és mivel a „tiszta égést” hivatottak garantálni nem bocsátanak ki káros anyagot a levegőbe, így biztonságosnak számítanak, miközben ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük ezzel az eljárással.
Biztonságos
Mivel nem termelnek füstöt és még szagtalanok is, ezért akár a légúti betegségekben szenvedők is megélhetik a kandallóhangulatot, akiknél a hagyományos eszközök szóba sem jöhettek.

Az etanol kandalló látványos 

Mivel a bioetanol kandallók tisztán égnek, nem hagynak maguk után piszkot. Használatuk nem igényel különösebb szakmai tudást, illetve nincs szükség a fák hasogatására sem, hiszen egész egyszerűen a tartályba töltjük csak a folyadékot, s már üzemképes is a szerkezet.

Az etanol kandalló környezetbarát

Minél nagyobb a kereslet a bioetanollal való fűtés iránt, annál jobban csökken a fosszilis tüzelőanyagok iránti igény, ezáltal pedig mérsékelődik a légkörbe kerülő káros anyagok mértéke.

Az etanol kandalló mobilis

Mivel a bioetanol kandallóknak nem kell sem elektromos, sem gázvezetékhez kapcsolódniuk, ezért gyakorlatilag mobilisnak, hordozhatónak tekinthetők. Tekintettel arra, hogy nincs szükség szellőzésre vagy kéményre való csatlakozásra, ezért egyáltalán nem kell számolni a hőveszteséggel sem.
Az etanol kandalló hátrányai
Mivel a biokandallók működésük során oxigént égetnek, ezért gondoskodni kell a gyakori oxigénpótlásról, friss levegőt kell juttatni abba a helyiségbe, ahol az eszközt elhelyeztük.
Annak ellenére, hogy kiváló hőleadó képességekkel rendelkezik, nem számíthatunk az eszközre csak elsődleges hőforrásként, mivel a kandalló és az üzemanyag megvásárlásához szükséges eszközök nagyon drágák.
Kisgyermekes családok számára a biokandalló nem éppen ideális választás. Annak ellenére, hogy a lángokba a védőüvegtől effektíve nem tudnak belenyúlni a kicsik, a többórányi működéstől rendkívüli mértékben átforrósodott üveglap azonban akár súlyos égési sérüléseket is tudnak okozni, tehát azoknál a családoknál, ahol kisgyermekek vagy háziállatok vannak, elsősorban falba építhető vagy magasabbra szerelhető darabokban gondolkodjanak, hogy el tudják kerülni a baleseteket.

Az etanol kandallók működése

A biokandallók rendkívül egyszerű elven működnek.
A gyártók többnyire rozsdamentes acéllemezből készítik a vázát és a tökéletesen záródó eltérő méretű alkoholtartályokat. Utóbbiba kell beletölteni az etanolt, majd egy egyszerű gázgyújtó segítségével már üzembe is helyezhetjük.
Az alkohol először kék lánggal ég, néhány perc elteltével azonban narancssárgás színre vált. Ekkor nincs más dolgunk, minthogy élvezzük a lángnyelvek szépségét, amikor pedig meguntuk, az alkoholtartály tetejét el kell zárnunk, s a láng azonnal elalszik.

Biokandallók elhelyezése

A bioetanol kandallók egyre szélesebb termékportfóliójában megtalálhatók a falra szerelhető, a falba beépíthető, valamint a szabadon álló kandallók típusai között.

A bioetanol kandalló falra szerelhető

Nincs más dolgunk, mint rögzítő csavarokat helyezni a falba, és ezután rá is akaszthatjuk a kandallót. Fontos tudni, hogy a fal szerkezetének megfelelő rögzítő elemeket használjunk, illetve oldalankénti 20-30 milliméter ráhagyással kell helyet hagynunk.
Szem előtt kell tartani azt is, hogy úgynevezett levegőztető rést is kell hagynunk a kandalló belső oldala és falszerkezetek között, hogy az eszköz szellőzése és hűtése természetes módon legyen megoldva.
Elhelyezéskor ügyeljünk arra is, hogy a kandalló egyméteres sugarában ne legyenek gyúlékony anyagok.

A etanol kandalló falba építhető

A minimál dizájnú függesztett kandallókat szintén könnyen, néhány csavar segítségével tudjuk feltenni, sőt a falba süllyeszthető kandallók beépítése sem okoz túlságosan nagy kihívást. Ezek a darabok egyaránt felszerelhetők gipszkarton vagy téglafalakra is.
Szabadon álló
Az úgynevezett szabadon álló kandallók rendkívül könnyen mozgathatók, és gyakorlatilag semmilyen telepítési feladatot nem kell elvégezni beüzemelésük során.

A bioetanolról

A bioetanol olyan, nagyrészt etil-alkoholból, vagyis más néven etanolból álló bioalkoholt jelent, melyet biológiailag megújuló energiaforrások felhasználásával nyernek.
A bioetanol gyártásának alapanyaga általában vagy magas cukortartalmú növény (többek között a cukorrépa vagy éppen a cukornád), esetleg olyan anyagot tartalmazó növény, melyet kémiai-biológiai reakciók sorozatával cukorrá lehet alakítani. A bioetanol égésekor szén-dioxid és vízgőz keletkezik.
Összességében a bioetanol kandallókról elmondható, hogy rendeltetésszerű használat esetén gyönyörű látványelemként szolgálhatnak bárkinek a nappalijában. Otthonos, meleg hangulatot biztosít, miközben valódi hőt ad le, hogy a lélek mellett a test is átmelegedjen.