Fekete Kandalló
Fekete Kandalló
Fekete Kandalló

Fekete Dániel
Cserépkályha és kandalló építő mester

Minőségi kandallók és cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. A hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlatban jól bevált hazai gyártású öntvény vagy samott bélésű, illetve kiemelkedő minőségű, esztétikus francia öntöttvas tűztérbetéteket használok munkám során, így lehet a kandallók hatásfokát a maximumon kihasználni. A tűztérbetét a kandalló lelke, nélküle csak egy szép darab, ami nem a rendeltetését hivatott ellátni.

Így a hatásfoka akár a 80 % -ot is eléri, amivel egy 370 köbméteres helységet is fel lehet fűteni kevés tűzifa felhasználásával. A kandallók külső megjelenése is fontos számomra, ezért minőségi burkolóanyagokat használok, ami lehet márvány, mészkő, dísztégla, kályhacsempe, díszkő vagy amit megálmodott a kedves megrendelő. Keressen fel és találjuk ki együtt, milyen kandalló illik Önhöz a legjobban!

Fekete Kandalló

Termékek

Kandalló építés, Cserépkályha építés, kerti konyha építés az egész országban. Több tízéves szakmai múlttal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy professzionális kiszolgálást tudunk nyújtani!
+36 70 263 33 94

Egy megfelelően megválasztott kandalló a gazdaságos fűtés egyik alternatívája lehet, emellett pedig a hideg, barátságtalan hónapokban kellemes hangulatot keltő, tetszetős berendezés.

Fűtés kandallóval

Ha látványelemként szeretnénk egy kandallót elhelyezni a nappaliban, akkor beszerezhető az elektromos változat is, igaz, ekkor hamis farönkök lángolásának a szimulációjával kell beérnünk. Ha viszont igazi lángokat szeretnénk, és fűtésre is vagy akár melegvíz-ellátásra is használnánk a kandallót, akkor anyagi igényektől függően élvezhetjük a tűz ropogásának élményét.

Napjainkban már rendkívül széles a kínálat a fűtéstechnika terén, így akár többféle fűtési módszert is tudunk ötvözni, elképzeléseinknek csak az anyagiak szabhatnak határt. Ha fával szeretnénk fűteni, nem árt belegondolnunk az ezzel járó kényelmetlenségekbe, hiszen a fával való fűtés egy külön életmódot jelent!

A következőkben nézzük is meg, hogy egyes típusú kandallók, milyen tüzelést igényelnek

1. A nyílt égésterű kandallókat alacsony hatásfokuk miatt nem ajánljuk.
Hátrányuk, hogy a parázs a lakótérbe kipattanhat, ami jelentős károkat okozhat a padlóban, berendezési tárgyakban, tehát folyamatos fűtésre nem a legelőnyösebb választás.

2. Ha otthonunkba tervezzük, és fűteni is szeretnénk vele, akkor magasabb teljesítményű, zárt tűzterű kandallót érdemes választani.

3. Ha semmiképpen sem szeretnénk lemondani az élő tűz látványáról, célszerű az úgynevezett liftes ajtóval felszerelt kivitelt választani, ami kiválóan elősegíti, hogy mind a biztonság, mind az esztétikum szempontjából megvalósuljon.

4. Az elmúlt években több technikai újdonság is megjelent a kandallóiparban, ennek egyik gyümölcse a vízteres kandalló, amely a fatüzelésű kandalló és a kazán előnyeit egyesíti. A tűzteret víztartály veszi körül, majd az abban lévő vizet a lángok felmelegítik, így különböző kiegészítőkkel felszerelve a kazán szerepét átveheti, biztosítva ezzel a fűtés mellett a háztartás melegvíz-szükségletét is.

5. Azoknak, akik nagyon szeretnének kandallót, ám a fa beszerzése, tárolása gondot okoz, netán kémény sincs, mert panellakásban laknak, az elektromos kandalló tűnhet a legjobb megoldásnak.
- Egyik nagy előnye a mobilitása: egyik helyiségből a másikba gond nélkül átvihető, vagy akár költözéskor is könnyedén mozgatható. Csupán a hálózatra kell csatlakoztatni, és már működik is.
- Legnagyobb hátránya a villanyszámla tanulmányozása során érzékelhető. Ha csak a fényhatását szeretnénk élvezni, a fűtést kikapcsolhatjuk, a hangulatvilágítás nem fog meglepetéseket okozni a számlánkban.

6. Az elmúlt időben a biokandalló használata is elkezdett terjedni, ami szintén kémény nélkül alkalmazható.
Ez beszerezhető nagyon alacsony áron; működtethető bioetanollal és bioalkohollal is. Használata során vízpára és kevés szén-dioxid keletkezik, az égés folyamán káros anyag nem termelődik.

Mire kell odafigyelnünk a kandallóvásárlás előtt

- Ha eldöntöttük, hogy „igazi” kandallót szeretnénk az otthonunkba, az első, amit meg kell vizsgálni
1. Technikailag kivitelezhető-e a kandalló beépítése?
2. Rendelkezünk-e kéménnyel, vagy lehetőség van-e az utólagos kiépítésére?
3. Miért szeretnénk kandallót?

- Ezt követően célszerű megvizsgálni, hogy milyen fűtési teljesítménnyel bír a választott berendezés. A következő fontos szempont az eszköz hőtartása, amelyet a fűtőberendezés anyaga határoz meg. A kandallók igen gyorsan adják le a meleget, tehát a begyújtástól nem kell sokáig várni, amíg hőt bocsátanak ki, ám a hőtartásuk csekély. Tehát ha elalszik a tűz, hamar kihűlnek. Ezzel szemben a cserépkályhák hőtartása kimagaslóan jó, de begyújtás után még sokat kell várni, hogy meleget árasszanak.
- Mindezek mellett fontos szempont a kivitelezhetőség, hogy az otthonunkban milyen munkálatokra, átalakításokra van szükség a választott fűtőeszköz telepítéséhez. Nem elhanyagolható kérdés, hogy mindez milyen költségekkel jár.
Ha körvonalazódott, hogy milyen fűtőeszközt szeretnénk, kérje ki véleményünket elképzeléseivel kapcsolatban, és a helyszíni adottságokat figyelembe véve fontos tanácsokkal látjuk el.