Fekete Kandalló
Fekete Kandalló
Fekete Kandalló

Fekete Dániel
Cserépkályha és kandalló építő mester

Minőségi kandallók és cserépkályhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozom. A hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlatban jól bevált hazai gyártású öntvény vagy samott bélésű, illetve kiemelkedő minőségű, esztétikus francia öntöttvas tűztérbetéteket használok munkám során, így lehet a kandallók hatásfokát a maximumon kihasználni. A tűztérbetét a kandalló lelke, nélküle csak egy szép darab, ami nem a rendeltetését hivatott ellátni.

Így a hatásfoka akár a 80 % -ot is eléri, amivel egy 370 köbméteres helységet is fel lehet fűteni kevés tűzifa felhasználásával. A kandallók külső megjelenése is fontos számomra, ezért minőségi burkolóanyagokat használok, ami lehet márvány, mészkő, dísztégla, kályhacsempe, díszkő vagy amit megálmodott a kedves megrendelő. Keressen fel és találjuk ki együtt, milyen kandalló illik Önhöz a legjobban!

Fekete Kandalló

Termékek

Kandalló építés, Cserépkályha építés, kerti konyha építés az egész országban. Több tízéves szakmai múlttal a hátunk mögött, bátran állíthatjuk, hogy professzionális kiszolgálást tudunk nyújtani!
+36 70 263 33 94

Ki ne szeretne kandallójában égő tűz látványa mellett pihenni?

A kandalló mindig látványos és meghatározó eleme volt a lakások enteriőrjének.

Manapság a meleget és nyugalmat sugárzó berendezést egyre többen választják otthonuk fűtésére, hiszen díszítő funkciója mellett jelentős szerepet tölt be környezetbarát és hatékony fűtési módszer tekintetében is. Stílusukat tekintve lehetnek klasszikus, rusztikus vagy modern készülékek, forma tekintetében pedig csak a képzeletünk, illetve lakóterünk elrendezése szab határt a lehetséges változatoknak.

Tervezéstől a tűzgyújtásig-az építést megelőző lépések

 Gyűjtsünk minél több információt, képanyagot és döntsük el milyen formájú és színű kandallót szeretnénk otthonunkban elképzelni.
 Mielőtt kiválasztanánk a kandallónkat, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk vele fűteni.
 Gondolkodjunk rendszerben! A nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére?
 Bizonyosodjunk meg arról, hogy kéményünk megfelelő méretű és éppen megfelelő helyen van-e. A kéményt lehetőleg szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése leendő kandallónk szempontjából a legideálisabb legyen.
 Ellenőrizzük le: a lakás túlzott szigetelését, illetve a szellőzés hiányát- lehet bármilyen jó kéményünk, magasságtól, keresztmetszettől, anyagtól függetlenül, megfelelő huzat csak akkor lesz benne, ha az általa kiszívott levegővel azonos mennyiségű friss levegő jut a házba.
 Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de megépíthetjük úgy is, hogy körbejárható legyen, s több oldalról élvezhessük a tűz látványát.
 A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk.

Ha ezekkel a tervekkel papír formájában felkeresünk egy szakembert, akár 1 hét leforgása alatt egy kész kandallóval találhatjuk szembe magunkat.

Természetesen, ha ezek hiányában is felkereshet Bennünket, s a fentebb leírt pontok alapján egy állapotfelmérést és tanácsadást követően kezdetét is veheti a közös munka.


A kandalló összeállításának és burkolásának lépései

1. A kandalló helyének felmérése
A ház adott helyiségében kell felmérni a kandallót kiemelkedését és a kémény középpontját figyelembe véve.

2. Az alap stabilitása
Fontos, hiszen erre fog felfeküdni a tűztér, ezért itt érdemes 10 centis ytongot használni. Az ytong rendkívül jól alakítható, fűrészelhető, a hőt gyengén vezeti, felülete pedig bármivel burkolható.

3. Rögzítés
Az elemeket kötésbe téve csemperagasztóval kell rögzíteni és minden darabnál ellenőrizni a vízszintességet.

4. Glettelés
A kályha teljes magasságában KVS hőálló kerámiabetétes lapot kell tenni, amit teljesen le kell glettelni, hogy ne porladjon.

5. Tűztér szintbe állítása
A tűztér szintbe állítását, az alsó fatároló rész nagyságát a tűztér szélessége adja meg. A tűztér fölé vaslemezzel megerősített, áthidaló ytong elem kerül beépítésre a stabilitás érdekében.

6. A kéménynyílás csatlakoztatása a kürtőhöz
Átszellőző nyílás vésése a másik szobához, amit ki kell csövezni.
Ezután jön a kémény bekötése a kürtőbe és a rések bedolgozása az átszellőző cső mindkét oldalán.

7. Tűztér nyílásának szabaddá tétele
A tűztér tetején lévő nyílásokat szabaddá kell tenni, hogy a minél több meleg levegő áramolhasson a testben. A tűzteret tilos teljesen körbeépíteni, mert szétrepeszti az anyagot, ezért minden oldalról 5-5 mm távolságot kell hagyni.

8. Építmény vakolása
A burkolóanyaggal harmonizáló, méretre vágott, felpolírozott márványlapot a tűztér alá csúsztatva kell ragasztani. A préselt, kisméretű, cserépszínű burkolótéglákat vizes vágóval a legkönnyebb pontosan méretre vágni. A téglákat kötésbe kell tenni, egymástól egyenlő fugatávolságra, ahol szükséges száradásig aládúcolni.

9. Díszrács rögzítése (elhagyható)
A kályhatest homlokzatára a meleg levegő áramlását elősegítő díszrácsot szokás rögzíteni.

10. Lakkozás
A téglákat (hogy a vízfoltokat eltüntessük, és mélyebb felületet kapjunk) ajánlatos lelakkozni vagy lenolajjal átkenni.